Dvojici poľských horolezcov sa v stene zaseklo lano

20.08.2008 Poprad

Vysoké Tatry 20. augusta (TASR) - Dvojici poľských horolezcov, ktorým sa v stene zaseklo lano, pomáhali dnes v Bielovodskej doline záchranári Horskej záchrannej služby (HZS) z Vysokých Tatier.
Do akcie sa zapojil aj vrtuľník Leteckej záchrannej zdravotnej služby (LZZS) Air Transport Europe z Popradu, ktorý vysadil dvojicu záchranárov HZS na vrchole Mlynárika, odkiaľ zlanili k poľským horolezcom. Vzhľadom na komplikovanosť terénu sa rozhodli zlaniť pod stenu spoločne. Poľskí horolezci neboli zranení, ale bez pomoci by neboli schopní samostatného zostupu v exponovanom teréne. Záchranná akcia sa začala dnes skoro ráno o 5.25 hod. a pod stenu sa horolezci spoločne so záchranármi dostali o 13.30 hod.
Poliaci si zvolili na výstup východnú, 300 metrov vysokú, ťažkú, ale veľmi atraktívnu stenu. Asi v tretej tretine steny sa im zaseklo horolezecké lano a nemohli pokračovať. Informovali o tom oblastné stredisko HZS v Starom Smokovci. Dvojica bola vybavená na bivakovanie v stene, preto nežiadala hneď o vyprostenie. Na horských záchranárov sa obrátila so žiadosťou o pomoc dnes v ranných hodinách, keďťe sa im zaseknuté lano nepodarilo uvoľniť vlastnými silami.
 

Vyberte región